Het verhaal achter Hé, wie ben jij?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en kijken met een open blik naar de wereld om hen heen.
Zij zien alles zoals het is en oordelen niet. Pas later, als zij volwassen worden vormt zich een waardeoordeel en wordt anders ineens ‘gek’, ‘vreemd’, ‘minder goed’ of juist ‘beter’.
De wereld zou toch veel vreedzamer zijn als kinderen die oordeelloosheid en openheid kunnen behouden, naarmate zij opgroeien? En kunnen wij dat als volwassenen niet ook weer een beetje terug krijgen en van onze kinderen leren?
Mijn antwoord op beide vragen is ‘Ja!’. En juist daarom schreef ik Hé, wie ben jij?. In dit kleurrijke kinderboek maak je kennis met 20 verschillende kinderen, die allemaal anders zijn, andere dingen doen, van ander eten houden, andere families, andere huizen en andere geloven hebben, en andere feesten vieren. En dan is er nog jouw kind, dat via het spiegeltje het 21e kind is in dit boek. Ogenschijnlijk allemaal totaal verschillende kinderen.
Maar is dat wel zo? Stel die vraag en één van de andere voorgestelde vragen maar eens aan jouw kind. Je zult zien dat hij of zij overeenkomsten ziet, waar jij die niet ziet.
In de belevingswereld van kinderen is alles mogelijk. Kinderen denken letterlijk grenzeloos! Niet alleen omdat ze de wereldkaart simpelweg nog niet kennen, maar ook omdat kinderen niet denken in beperkingen, maar in mogelijkheden. Daarom zijn in Hé, wie ben jij? alle grenzen ook letterlijk weg gelaten. Als volwassene zou je kunnen raden (en benoemen) waar een kindje woont. Maar je kunt het ook weg laten. Voor kinderen doet het er namelijk niet toe. Afstanden zeggen hen niets. En bovendien wonen er niet alleen maar Mohammeds in Noord Afrika (of Marokko als je nog specifieker wilt zijn), maar ook in Europa, Nederland en zelfs in jouw stad en straat.
Benoem een land of regio van een kindje uit Hé, wie ben jij? als je jouw kind iets wilt vertellen over je roots of over een reis die je ooit hebt gemaakt. En wees niet bang de grenzen wat ruimer te nemen. De Andes strekt van Colombia tot Chili een dus kan Helena overal wonen! Maar gebruik Hé, wie ben jij? vooral om jouw kind te laten kennismaken met de prachtige diversiteit van mensen en culturen die er is. In de wereld, maar ook in jouw buurt. Laat hem of haar proeven van gewoonten die hij of zij (nog) niet kent. En ga aan de hand daarvan met elkaar in gesprek over jullie eigen gewoonten, manier van leven en geloof.
De titel van Hé, wie ben jij? slaat niet alleen op de 20 kinderen uit het boek. Ze slaan ook op jou en je kind. Want wie ben jij in die grote, diverse wereld? Wat geloof jij? Welke feesten vier jij? Tot in hoeverre lijk jij op iemand die qua uiterlijk heel anders is? En kun je iets leren van hoe een ander naar de wereld kijkt?
Het spiegeltje maakt dat je op elke pagina jezelf ziet tussen alle andere kinderen, zodat ook jij antwoord kunt geven op de 9 vragen van ieder hoofdstuk. Maar praat ook met elkaar verder aan de hand van de vragen die in de grote cirkel staan. Zo ontdek je nog meer van elkaar en leer je elkaar en jezelf nog beter kennen.
Bij Hé, wie ben jij? horen ook spellen, waarmee je nog verder kunt spelen en praten over alles wat je in het boek ontdekt. Voor thuis is er bovendien een activiteitengids met tips om met je kind te knutselen en te filosoferen, samen met de 20 vriendjes uit het boek.
Voor de onderbouw van het primair onderwijs is er een uitgebreide lesbrief, waardoor je in de klas aan de slag kunt met thema’s als wereldoriëntatie en identiteit in de vorm van leuke en leerzame activiteiten die de motorische vaardigheden van kinderen stimuleren en hun algemene kennis en woordenschat vergroten.
Voor de kinderopvang is er een activiteitengids boordevol leerzame activiteiten om met de kinderen in jouw groep spelenderwijs de wereld te ontdekken.
Hé, wie ben jij?is een kinderboek vol diversiteit en inclusiviteit. Ieder kind zal zich herkennen in één of meerdere van de 20 kinderen. Ze kunnen elkaars eigenschappen leren kennen, verschillen benoemen en overeenkomsten zien.
Daarmee zien ze dat er veel meer mogelijk is in de wereld dan datgene dat zij thuis gewend zijn. En kinderen leren zo begrijpen hoe andere kinderen leven, en waarom zij zo leven. Dat dat ook kan. Dat leidt tot meer begrip van en respect voor elkaar. En daarmee creëren we een vreedzamere wereld met en voor onze kinderen.