Monique Tekstra-van Lochem

Schrijver en bedenker Hé, wie ben jij?

Al zolang ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door mensen in andere landen en culturen. Als kind deed ik niet liever dan in atlassen duiken en al die exotische plaatsen in mij opnemen. Ik las boeken over verre oorden en over mensen die heel anders leefden dan ik. Ik wist dan ook al op jonge leeftijd dat ik Cultureel Antropoloog wilde worden (al had ik toen nog geen idee dat dat zo heette). Wat ik wilde was reizen en weten hoe mensen in andere culturen leven en leren waarom zij zo leven.
Tijdens en na mijn studie heb ik veel gereisd, waarbij ik vaak lange tijd op één plek bleef, om me onder te dompelen in de leefwijze en cultuur ter plaatse. Toen ik kinderen kreeg wilde ik hen dan ook dolgraag vertellen over wat ik had ervaren en wie ik had ontmoet. Ik zocht kinderboeken die ik kon voorlezen. Maar tot mijn verbazing vond ik vrijwel alleen kinderboeken over Afrika, Zuid Amerika of Aziatische landen met dieren in de hoofdrol. En ik wilde juist vertellen over de prachtige mensen die ik had ontmoet!
Zodoende ben ik ze zelf gaan schrijven. In Hé, wie ben jij? komt alles samen wat ik bij mijn eigen kinderen heb gemist: de mogelijkheid om kinderen al op jonge leeftijd te laten kennismaken met de prachtige diversiteit van mensen en culturen die onze wereld rijk is.
Ik kan niet wachten om jou en je kind mee te nemen op ontdekkingsreis!

Priscilla Bechan

Illustrator Hé, wie ben jij?


Al vanaf dat ik een potlood kan vasthouden teken ik. Later kwam daar ook verven, knippen, plakken en ontwerpen bij. In het verleden maakte ik vaak illustraties, taarten en projecten voor vrienden en familie. Het is een soort tweede natuur, ik bekijk alles door een creatieve bril. Ik haal mijn inspiratie daarom ook uit alledaagse dingen, want die zijn vaak echt waardevol.
Als moeder van 3 kinderen, vind het ontzettend belangrijk dat er culturele diversiteit te vinden is in kinderboeken. En dat die culturen op de juiste manier worden weergegeven, zoals het echt is.
Toen ik in contact kwam met Monique sloten onze ideeën perfect op elkaar aan. We hebben dezelfde missie: herkenbare kinderboeken vol diversiteit, maar met en speelse touch. Hé, wie ben jij? is mijn eerste grote kinderboek en het is een feest om aan te werken!

Daisy van Tussenbroek

Vormgever & illustrator Hé, wie ben jij?


Ik ben gek op het visualiseren van verhalen. De kleuren en de vorm van een boek moeten meteen het juiste gevoel weergeven. Dat was ook mijn doel bij Hé, wie ben jij?. Toen Monique mij vertelde over haar missie en doel raakte mij dat direct. Ik woon en werk in Rotterdam en zie volop diversiteit om mij heen in de stad. Hoe mooi en belangrijk dat dat ook in een kinderboek terugkomt, waarbij kinderen ook echt iets leren over de ander en de ander daardoor beter gaan begrijpen.
Dat kleurrijke, diverse en vrolijke wilden we dan ook verwerken in Hé, wie ben jij?. En daarbij moest het boek uitnodigen om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Volgens mij is dat heel goed gelukt!